
Gezondheidsraad wil muziek beperken tot 100 decibel tegen gehoorschade
De Gezondheidsraad denkt dat het niet lukt om gehoorschade te voorkomen als onder andere poppodia zelf bepalen hoe hard de muziek staat. Daarom moet het kabinet ook aan wetgeving denken, vindt het adviesorgaan.
De limiet legt de Gezondheidsraad vast in het Convenant Preventie gehoorschade versterkte muziek, waarbij onder andere organisatoren van evenementen en poppodia zijn aangesloten. Het huidige convenant loopt komend jaar af. De raad stelt voor meer partijen bij het convenant te betrekken.
Veelvuldig of langdurig hard geluid horen kan leiden tot gehoorschade. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij concerten en via eigen apparatuur als oordopjes. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat zo'n 54 procent van de twaalf- tot en met achttienjarigen op dit moment risico loopt.
Door muziek met 3 decibel te verminderen, wordt de druk op het gehoororgaan flink verminderd. In dat geval kunnen mensen druk op het gehoor langer verdragen zonder al te veel kans op schade. Intussen kunnen ze met 3 decibel minder nog steeds van de muziek blijven genieten.
Volgens een producent van gehoorbescherming is het geluidsniveau van 100 decibel vergelijkbaar met het geluid van een straaljager op 300 meter hoogte. Bij 105 decibel is het geluidsniveau te vergelijken met een helikopter van dichtbij.
Poppodia twijfelen aan nut lager geluidsniveau
De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) betwijfelt of het maatschappelijke probleem van toenemende gehoorschade kan worden opgelost door het geluidsniveau in die sector te verlagen. Dat zegt directeur Berend Schans in reactie op het advies van de Gezondheidsraad.
Hij wijst erop dat ook kinderen last hebben van gehoorschade. "Die gehoorschade die bij acht- en negenjarigen wordt vastgesteld komt niet door ons." De VNPF-directeur ziet liever dat het probleem breder wordt aangepakt. Bijvoorbeeld door campagnes, zoals die er ook zijn tegen mobiel bellen achter het stuur of tegen het drinken van alcohol door minderjarigen.
Schans voegt daaraan toe dat ook een lager geluidsniveau niet zonder risico is. "Er zou een soort sfeer kunnen ontstaan waarbij bezoekers denken: het is nu veilig, dus ik heb geen gehoorbescherming nodig. Met als gevolg dat ze alsnog risico lopen."
Maatregel biedt geen garantie tegen gehoorschade
Volledige garantie tegen gehoorschade biedt de voorgestelde maatregel niet. Maar elke maatregel die bijdraagt aan het verminderen van druk op het gehoor kan de kans op blijvende gehoorschade verkleinen, stelt de Gezondheidsraad.
Verder wil de raad de kans op schade aan het gehoor voorkomen door gehoorbescherming te stimuleren. Daar is kenniscentrum VeiligheidNL het mee eens. "Daar waar het kan, moet dit advies zeker opgevolgd worden, maar alleen deze eventuele verlaging is onvoldoende. Oordoppen of andere manieren om de oren te beschermen, moeten het geluid met minstens 12 decibel verlagen", vindt het kenniscentrum.
Volgens het adviesorgaan moet er ook meer informatie komen over de gevolgen van te veel lawaai voor het gehoor. "Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft daardoor een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen."
NUjij: Uitgelichte reacties