Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lata Mangeshkar

'Nachtegaal van Bollywood' Lata Mangeshkar op 92-jarige leeftijd overleden

Lata Mangeshkar, een van de invloedrijkste zangeressen van India, is zondag op 92-jarige leeftijd overleden in Mumbai. Dat meldt The Guardian zondag. Mangeshkar is te horen in honderden Bollywood-films.
Door NU.nl

De zangeres krijgt een staatsbegrafenis in Mumbai en er wordt een periode van nationale rouw afgekondigd, meldt Asian News International. De vlaggen hangen dan in het hele land halfstok. Mangeshkar belandde vorige maand in het ziekenhuis nadat ze positief had getest op het coronavirus.

"Ze laat een leegte achter in onze natie die niet kan worden opgevuld", zei de Indiase premier Narendra Modi in een eerbetoon aan de 'nachtegaal van Bollywood'. "De komende generaties zullen zich haar herinneren als een trouwe en hardwerkende icoon van de Indiase cultuur, wiens melodieuze stem een ​​ongeëvenaard vermogen had om mensen te betoveren."

President Ram Nath Kovind noemde het nieuws "hartverscheurend" en beschrijft Mangeshkar als "een uitzonderlijk mens vol warmte".

Meer dan 30.000 liedjes in 36 talen

Mangeshkar begon met zingen toen ze vijf was en kreeg zangles van haar vader, die in het theater werkte. In 1949 brak ze door met het liedje Aayega Aanewala uit de film Mahal.

Daarna was ze een graag geziene gast in Bollywood-films. Haar werk in de Indiase filmindustrie maakte haar tot een nationaal icoon gedurende haar carrière, die 73 jaar duurde. Mangeshkar zong in meer dan duizend films en nam daarnaast ook zelf albums op.

Hoewel ze haar school niet had afgemaakt, sprak ze vloeiend meerdere talen. Haar oeuvre omvat meer dan 30.000 nummers in 36 talen waaronder het Nederlands, Engels, Russisch en Swahili.


Lees meer over:

BollywoodMuziekMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen