Het is volgens premier Mark Rutte niet mogelijk om het nachtleven nu te openen. Rutte zei dinsdag in de coronapersconferentie "dolgraag" te willen dat het nachtleven weer opengaat, maar wanneer dat gebeurt kan hij niet zeggen.

Nachtclubs en discotheken zijn al maanden dicht. Vorige zomer leidde de opening van het nachtleven, mede doordat mensen met een enkele prik met het Janssen-coronavaccin naar binnen mochten, tot de beruchte 'dansen-met-Janssen'-piek.

Andere maatregelen, zoals het thuiswerkadvies of het advies om thuis niet meer dan vier gasten te ontvangen, blijven volgens hem ook wenselijk. Hij wil geen rangorde aanbrengen welke versoepeling als eerste op tafel komt. Over drie weken kijkt het kabinet tijdens het eerstvolgende "weegmoment" wat er al dan niet mogelijk is.

Het kabinet kondigde dinsdag aan dat vrijwel alle sectoren tot 22.00 uur open mogen, onder strenge voorwaarden. Zo moet men ook in de horeca 1,5 meter afstand houden en mag men alleen naar binnen met een coronapas. Wie opstaat van zijn of haar plek moet een mondkapje dragen.

Analyse: 'Versoepelingen beginpunt van nieuwe fase in pandemie'
147
Analyse: 'Versoepelingen beginpunt van nieuwe fase in pandemie'