De voorbereidingen voor de festivals Paaspop, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands gaan door, ondanks de onzekerheid vanwege het coronavirus. Dat laten woordvoerders van de festivals weten.

De organisatoren hebben goede hoop dat de festivals kunnen doorgaan. Bovendien kosten de voorbereidingen veel tijd, waardoor de organisatoren weinig andere opties hebben.

"We gaan ervan uit dat Paaspop in april kan plaatsvinden", aldus de woordvoerder van het festival, dat van 15 tot en met 17 april op de agenda staat. "We laten ons niet gijzelen door het coronavirus, maar doen waar we goed in zijn: mooie muziekevenementen organiseren."

Ook de voorbereidingen voor Pinkpop, dat van 17 tot en met 19 juni gepland staat, gaan door zolang niet zeker is dat het evenement wordt afgelast. "We zijn gewoon volle bak aan de gang, met de hoop en het idee om door te kunnen gaan. We moeten wel, want anders zijn we te laat."

Een festival is niet in een paar weken te organiseren, zegt ook de woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands. Deze festivals staan gepland op respectievelijk 1 tot en met 3 juli en 19 tot en met 21 augustus. "Je moet wel starten, want het zijn langlopende projecten. En ook internationale artiesten moeten hun tourplannen maken."

'Als het mag, dan staan we er'

De festivals worden georganiseerd in de wetenschap dat ze mogelijk niet kunnen doorgaan. "Dat is spannend", vindt de woordvoerder van Pinkpop. "We hebben vertrouwen, maar zekerheid kan niemand ons nog geven." Er moet wel flink versoepeld worden om de festivals te laten doorgaan, want dat gaat volgens de zegsman alleen met een volledige capaciteit gebeuren. "Dus niet op 1,5 meter afstand. Daar is onze structuur ook op gestoeld: een vol veld."

Mogelijk moeten de geboekte artiesten kort van tevoren worden afgezegd. Volgens de woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands ligt dat buiten de macht van de organisator. "De beslissing om te cancelen wordt door overheid genomen. Artiesten weten ook hoe de vork in de steel zit. Het is voor iedereen ontzettend naar, maar ze weten dat het kan gebeuren."

Hoewel ook de woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands goede hoop heeft, zegt dat volgens hem weinig. "We hebben gezien dat er niks over te zeggen valt, kijk maar naar vorige zomer. Toen zag het er zo goed uit, maar moest alles weer teruggedraaid worden. Voor Lowlands stonden de eerste tenten al." Voor nu is het dan ook vooral afwachten, denkt hij. "Maar als het mag, dan staan we er."