Wordt het Queen, The Eagles, het favoriete nummer van Peter R. de Vries, of weer Danny Vera? Vrijdag om 16.45 uur wordt de top tien, en dus de nummer één, van de Top 2000 van dit jaar op NPO Radio 2 bekendgemaakt. Luisteraar stellen die lijst met de volgens hen beste muziek samen.

Vorig jaar ging de eerste plek voor het eerst naar Danny Vera en zijn nummer Roller Coaster. Hij troefde daarmee de grote favorieten Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van The Eagles af.

De twee hoogste binnenkomers waren vorig jaar Nederlandse nummers: Soldier On van DI-RECT (twaalf) en Door de Wind van Miss Montreal (29).

Dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte sluiten niet uit dat de favoriete nummers van de overleden misdaadverslaggever De Vries, A Whiter Shade of Pale van Procol Harum en Guaranteed van Eddie Vedder, hoog eindigen. De tekst van dat laatste nummer bevat het levensmotto van De Vries: on bended knee is no way to be free.

"Ik durf echt niet te voorspellen welke kant het opgaat, maar die platen vallen wel op", zei Roodbeen halverwege de stemweek. "Je ziet dat het leeft. Of het dark horses voor een toppositie zijn? O, ja, zeker", vulde Kijk in de Vegte aan.

Nieuws was in het verleden al vaker van invloed op de Top 2000. Zo kwam Soldier On door corona hoog binnen en belandde Imagine van John Lennon vanwege de aanslagen in Parijs in 2015 op nummer één.

A Whiter Shade of Pale - Procol Harum
1
A Whiter Shade of Pale - Procol Harum