De Amerikaans-Franse artieste, verzetsstrijdster en activiste Josephine Baker (1906-1975) wordt voortaan geëerd in het nationale mausoleum Pantheon in Parijs. In deze voormalige kerk zijn de belangrijkste en beroemdste helden van Frankrijk opgenomen. Baker is de eerste zwarte vrouw die deze eer te beurt valt.

Tijdens een plechtige ceremonie met president Emmanuel Macron werd een grafkist het Pantheon binnengedragen. De kist bevatte aarde van de plekken waar Baker heeft geleefd. Haar stoffelijk overschot blijft in Monaco, waar ze is overleden en begraven. De kist komt in een tombe als monument.

Baker werd in het Amerikaanse Saint Louis geboren als Freda Josephine McDonald. Als straatarm kind werkte ze als dienstmeisje en als tiener was ze lange tijd dakloos. In 1925 begon ze op te treden in Parijs. Haar 'bananenrokje' was spraakmakend. De zangeres, danseres en actrice groeide uit tot een van de best betaalde artiesten van Frankrijk.

Baker verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. In de Tweede Wereldoorlog was ze geheim agent, verzetsstrijder en onderofficier van de Franse luchtmacht. Ze heeft meerdere hoge Franse onderscheidingen gekregen. Baker zette zich in haar geboorteland in voor de rechten van zwarte Amerikanen, ook aan de zijde van de activist en dominee Martin Luther King (1929-1968).

De beroemde wolkenkrabber Empire State Building in New York bracht voor de ceremonie in het Pantheon al een eerbetoon aan Baker. De toren werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

Joséphine Baker zingt J'ai deux amours
158
Joséphine Baker zingt J'ai deux amours