Rapper Murda mag Turkije verlaten. Hij vliegt zaterdag weer terug naar Nederland, bevestigen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het management van de rapper vrijdag aan RTL Boulevard.

Murda, die eigenlijk Önder Dogan heet, werd vorige week opgepakt nadat hij van Kopenhagen naar Istanboel was gevlogen voor een optreden in de Turkse stad. Bij aankomst werd hij staande gehouden, omdat er een onderzoek naar zijn songteksten zou zijn geopend.

De rapper kwam een dag later vrij, maar kreeg een uitreisverbod. Dat zou nu zijn opgeheven. Wat dit betekent voor de aanklacht tegen de rapper is nog onduidelijk.

Het openbaar ministerie in Turkije eiste een celstraf van vijf tot tien jaar tegen de Nederlandse artiest, omdat hij drugsgebruik zou hebben aangemoedigd in de teksten van zijn nummers Duman, Expensive en Eh Baba.

Murda, die regelmatig in het Turks rapt maar niet de Turkse nationaliteit bezit, is erg populair in Turkije. Het concert voor 2.500 bezoekers was uitverkocht, maar kon als gevolg van zijn aanhouding niet doorgaan.

De rapper werd in Nederland populair met nummers als Dom Pérignon, Rompe, Stretch en Shutdown. Hij werkte samen met onder anderen Ronnie Flex, Sevn Alias, Jonna Fraser, Bizzey en Kraantje Pappie.