Het openbaar ministerie in Turkije heeft een celstraf van vijf tot tien jaar geëist tegen rapper Murda, omdat de Nederlandse artiest drugsgebruik zou hebben aangemoedigd in zijn songteksten. Het management van de 37-jarige rapper heeft de strafeis bevestigd, meldt RTL Boulevard donderdag.

Murda, die eigenlijk Önder Dogan heet, werd vorige week opgepakt nadat hij van Kopenhagen naar Istanboel was gevlogen voor een optreden in de Turkse stad.

Bij aankomst werd hij staande gehouden, omdat er een onderzoek naar zijn songteksten zou zijn geopend. Volgens de Turkse justitie wordt met zijn nummers Duman, Expensive en Eh Baba het gebruik van stimulerende middelen aangemoedigd.

"Ik ben opgegroeid in Nederland. Ik ben opgegroeid met de cultuur van die plek. Het gebruik van deze middelen is daar toegestaan", vertelde de rapper volgens de Turkse krant Demirören Haber Ajansi aan het parket. "Rapnummers liggen dicht bij straatjargon, er zit een heel subtiele nuance tussen."

Maandag meldde zijn manager dat het onderzoek "in principe" gestaakt was. Als de aanklacht van justitie wordt aanvaard, moet Murda ergens in de komende dagen voor de rechter verschijnen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hierover tegen NU.nl: "Het ministerie staat in contact met de betrokkenen. Hij ontvangt consulaire bijstand en het is aan zijn advocaat om juridische bijstand te leveren."

Murda, die regelmatig in het Turks rapt, maar niet de nationaliteit van het land bezit, is erg populair in Turkije. Het concert voor 2.500 bezoekers was uitverkocht, maar kon vanwege zijn aanhouding niet doorgaan. De rapper werd in Nederland populair met nummers als Dom Pérignon, Rompe, Stretch en Shutdown. Hij werkte samen met onder anderen Ronnie Flex, Sevn Alias, Jonna Fraser, Bizzey en Kraantje Pappie.