Pianist, componist, arrangeur en orkestleider Nico van der Linden is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij maakte muziek voor en met talloze Nederlandse artiesten, maar werkte in zijn carrière het nauwst samen met Ramses Shaffy.

Van der Linden overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van kanker, zo laat zijn vrouw Ine Kuhr aan persbureau ANP weten. Hij was al een jaar lang ziek, maar bleef ook in die tijd muziek maken.

In augustus trad Van der Linden samen met onder anderen zijn vrouw nog op in de Amsterdamse zaal De Nieuwe KHL met de voorstelling Shaffy Vivant. Twee weken geleden nam hij nog enkele nummers op in een studio.

Van der Linden werkte zo'n vijftig jaar als pianist, arrangeur, componist en orkestleider. Gedurende zijn carrière werkte hij met Nederlandse artiesten als Mathilde Santing, Frank Groothof, Gerrie van der Klei en Angela Groothuizen.

Intensieve samenwerking met Shaffy

Van der Linden werkte het intensiefst samen met Shaffy. Hij was niet alleen de vaste pianist van de zanger, maar was ook degene die zijn muzikale erfenis op papier zette. "Hij had vanaf hun eerste ontmoeting een nauw verwantschap met Ramses", zegt Kuhr.

In het voorjaar van 2022 verschijnt bij uitgeverij Strengholt het derde en laatste deel van een groot naslagwerk over Shaffy, waarvoor Van der Linden alle arrangementen van het hele repertoire van de zanger heeft uitgewerkt. In het boek staan ook achtergrondverhalen van mensen die met Shaffy gewerkt hebben.

Van der Linden is meermaals onderscheiden voor zijn werk in de muziekwereld. Hij mocht tweemaal de Scheveningen Begeleidersprijs in ontvangst nemen en dit jaar werd hij nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.