De coronamaatregelen voor de entertainmentbranche veranderen per 25 september. Dit is dinsdagavond zoals verwacht aangekondigd tijdens een persconferentie van het kabinet. Dit staat bezoekers straks te wachten.

Voor (meerdaagse) evenementen en festivals die buiten plaatsvinden, vervalt de maximale bezoekerscapaciteit. Voor binnenevenementen zonder vaste zitplaats geldt een publiekscapaciteit van 75 procent. Clubs moeten van 0.00 tot 6.00 uur gesloten blijven.

De zitplaatsverplichting op 1,5 meter afstand vervalt voor de horeca. Hierdoor kunnen meer mensen tegelijk in een café of restaurant zijn. Ook de horeca moet om 0.00 uur dicht en mag vanaf 6.00 uur weer open.

Voor theaters, bioscoopzalen of concerten met zitplaatsen geldt geen maximumcapaciteit meer.

Bezoekers moeten coronatoegangsbewijs en legitimatie laten zien

Bezoekers vanaf dertien jaar dienen naast hun toegangsbewijs een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs te laten zien. Dit coronatoegangsbewijs bestaat uit een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud of een testuitslag van maximaal 24 uur oud.

Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf 14 dagen na een volledige vaccinatie of 28 dagen na een Janssen-vaccinatie.

Bij meerdaagse evenementen elke 24 uur een controle

Bij meerdaagse evenementen moet het coronatoegangsbewijs elke 24 uur worden gecontroleerd. Het coronatoegangsbewijs kan worden gekoppeld aan de app CoronaCheck of worden geprint via coronacheck.nl.

Voor een coronatest wordt voorlopig geen eigen bijdrage gevraagd.

Specifieke steun voor getroffen ondernemers

Het kabinet kijkt naar specifieke steun voor ondernemers in de sector die door deze maatregelen worden getroffen. Mogelijk worden ze gecompenseerd voor hun omzetverliezen.

Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheid of festivals die tegen de maximale capaciteit van 75 procent aan lopen een tegemoetkoming kunnen ontvangen, zodat deze festivals alsnog kunnen doorgaan.