Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden maandag. De voorwaarden worden nog verder uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen van Fieldlab Evenementen, die eerder met evenementen heeft geëxperimenteerd.

Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe met toegangsbewijzen en coronatesten gewerkt kan worden. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren.

Het demissionaire kabinet geeft dinsdagavond een persconferentie over het coronabeleid.

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei maandagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland dat de cultuursector "beter nieuws dan tot nu toe uitgelekt" krijgt. "Ik heb goede hoop dat het morgen de goede kant opgaat, ook voor de evenementen." Details noemde ze echter niet.

Op de vraag hoe groot de kans is dat het demissionaire kabinet dinsdag grote eendaagse evenementen weer toelaat, liet OMT-lid en Fieldlab-hoofdonderzoeker Andreas Voss maandagochtend nog aan NU.nl weten: "Dat kan ik echt niet beoordelen. Dit voorstel lag in het algemeen zeker wel op tafel. Maar er werden zoveel verschillende voorstellen besproken. Bijna alle eventtypes."

Wel zegt Voss dat Nederland al eerder had kunnen versoepelen als - in navolging van Duitsland - het zogenoemde 2G-beleid bespreekbaar gemaakt was. "Met deze regel laat je alleen gevaccineerde en genezen bezoekers toe. Daarmee heb je de kleinste kans op verspreiding van het virus en ziekenhuisopnames."