Marga Bult heeft de majoor Bosshardtprijs gekregen. De zangeres ontving de onderscheiding omdat ze haar oude baan als verpleegkundige tijdelijk weer oppakte tijdens de coronacrisis.

Volgens de jury, die unaniem besloot de prijs aan Bult toe te kennen, vertegenwoordigt de zangeres met haar werkzaamheden symbolisch alle vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis. Bult werkte na een oproep in een zorghotel voor coronapatiënten in Noord-Brabant.

Zelf is de zangeres erg blij met de prijs. "Wat een verrassing", schrijft ze zaterdag op Twitter. "Ik voel me zeer vereerd met deze mooie prijs."

Ophef

Op sociale media is wel flink wat ophef ontstaan over het feit dat Bult de prijs heeft gekregen. Volgens verschillende Twitteraars verspreidt ze namelijk "desinformatie" en "complottheorieën" over het coronavirus, iets wat niet bij de prijs zou passen. Bult heeft zich regelmatig kritisch uitgelaten over het corona- en vaccinatiebeleid. Ook heeft de zangeres zich niet laten vaccineren.

Sinds 1 september is Bult weer gestopt met haar werk in de zorg. Eerder zei de zangeres dat ze van plan was haar werkzaamheden permanent te combineren met haar zangcarrière.

Het Leger des Heils heeft laten weten het jammer te vinden dat er ophef is ontstaan. De organisatie zegt het coronavirus "zeer serieus" te nemen en "groot voorstander" te zijn van vaccinatie.

"De inmiddels ontstane ophef betreuren we dan ook. Graag benadrukken we nogmaals het doel van de prijs: al die warme, betrokken en deskundige mensen een hart onder de riem steken."

De majoor Bosshardtprijs is in het leven geroepen door het Leger des Heils om het leven en werk van majoor Alida Bosshardt (1913-2007), jarenlang het gezicht van het Leger des Heils, te blijven gedenken.