Britse artiesten kunnen toch zonder administratieve rompslomp blijven optreden in de Europese Unie. Sinds de Brexit was het voor muzikanten uit het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk om zonder visum EU-landen binnen te komen, maar nu is er volgens Britse media met 19 van de 27 lidstaten een overeenkomst gesloten.

Britse artiesten als Elton John en Ed Sheeran lobbyden al maanden voor visumvrij reizen naar de Europese Unie.

Sinds de Brexit is het voor bands, artiesten en hun entourage een stuk lastiger om in de EU op te treden, omdat voor elk land afzonderlijk een visum nodig was. Dat maakte op tournee gaan ingewikkelder en duurder.

In onder meer Nederland, België, Frankrijk, Italië en Duitsland zouden artiesten en muzikanten nu zonder visum kunnen optreden.

In lidstaten als Spanje, Griekenland, Kroatië en Bulgarije is dat nog niet zo. Die EU-landen worden door het Britse ministerie van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport opgeroepen hun regels te versoepelen.

'Het lijkt eerder een politiek gebaar'

Uit verschillende hoeken klinkt echter het verhaal dat er helemaal niks is veranderd aan de situatie rond visa in EU-landen. "Het idee dat de regering nieuwe stappen heeft gezet of concessies doet, is niet correct", zegt David Martin van de Features Artists Coalition, dat de belangen behartigt van muzikanten, in The Guardian.

Volgens Martin blijven de moeilijkheden rond tournees bestaan en hebben muzikanten te maken met verschillende regels in de eerder genoemde negentien lidstaten. Bovendien zijn visa slechts een onderdeel van de problemen die zijn ontstaan door de Brexit, aldus Martin.

"Ik ben gefrustreerd en maak me heel, heel veel zorgen over de toekomst van onze industrie en de mogelijkheden rond tournees in Europa."

Horace Trubridge van de Musicians' Union is ook verbaasd. "Ik was gisteren in gesprek met de DCMS (Department for Digital, Culture, Media en Sport, red.) en zij hebben niks gezegd over deze nieuwe ontwikkelingen, terwijl we het wel over visa hebben gehad. Het lijkt erop dat dit een politiek gebaar is in plaats van echt een ontwikkeling."