Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Verknipt Festival

GGD Utrecht: Derde van besmette Verknipt-bezoekers uit regio had virus al

Zeker 130 bezoekers van het Verknipt Festival waren waarschijnlijk al met het coronavirus besmet voordat ze bij het evenement arriveerden. Uit een onderzoek van GGD Utrecht blijkt dat een derde van de besmette festivalbezoekers uit die regio het virus vermoedelijk al bij zich droeg, meldt de Volkskrant donderdag.
Door NU.nl

Op het festival, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, kwamen zo'n twintigduizend bezoekers af, van wie er naderhand elfhonderd positief testten op het coronavirus. GGD Utrecht deed bron- en contactonderzoek en kan concluderen dat de besmettingen niet het gevolg zijn van een 'superspreader'.

GGD Utrecht heeft het onderzoek alleen kunnen doen bij de ongeveer vierhonderd besmette personen uit de eigen regio. Hieruit kwam naar voren dat 34 procent van hen het virus naar alle waarschijnlijkheid al voor het festival had opgelopen, mogelijk bij andere festiviteiten. Zo'n 90 procent van hen zegt in de dagen voor Verknipt ook andere festiviteiten te hebben bezocht.

In het weekend dat Verknipt plaatsvond, konden bezoekers binnenkomen met een negatieve test van Testen voor Toegang, die veertig uur oud mocht zijn. Dit werd na het festival door een aanscherping van de maatregelen teruggebracht tot 24 uur. Tevens kregen gevaccineerden direct na hun tweede prik (of eerste met Janssen) een QR-code om een evenement te bezoeken, terwijl de prik pas na ongeveer twee weken goed genoeg werkt. De GGD ziet geen aanwijzingen voor grootschalige fraude met de QR-codes van Testen voor Toegang.

Het demissionaire kabinet kondigde tijdens een persconferentie op 9 juli aan een aantal van de versoepelingen van enkele weken ervoor terug te draaien. Zo werden festivals en evenementen zonder zitplaatsen tot 13 augustus geannuleerd en moesten nachtclubs weer dicht. Inmiddels is bekend dat festivals met camping tot 1 september geen doorgang kunnen vinden.

Aanbevolen artikelen