Steeds meer vrouwen komen in de afgelopen weken en maanden naar buiten met verhalen over hun ervaring met Marilyn Manson. De 52-jarige artiest wordt door meerderen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en liet onlangs weten zichzelf bij de politie aan te geven wegens een incident tijdens een concert. NU.nl zet op een rij wat er precies met Manson aan de hand is.

De bal rondom het misbruik van Marilyn Manson begint te rollen als actrice Evan Rachel Wood begin dit jaar bevestigt dat de artiest de man is die haar heeft misbruikt. In 2018 getuigde de actrice, bekend uit onder andere Westworld, voor het Amerikaanse Congres om het belang van bescherming voor slachtoffers van seksueel misbruik te benoemen. Ze sprak toen over jarenlang misbruik in een persoonlijke relatie, maar noemde Manson, die eigenlijk Brian Warner heet, niet bij naam.

"Hij heeft me klaargestoomd toen ik nog tiener was en heeft me jarenlang verschrikkelijk misbruikt. Ik ben door hem gemanipuleerd en totaal gehersenspoeld", schrijft de 33-jarige Wood in februari op Instagram over de man met wie ze tussen 2007 en 2010 een relatie had. "Ik ben hier om een gevaarlijke man en de industrie die zijn gedrag goedpraatte te benoemen, voor hij nog meer levens verpest."

Tegelijk met Wood spreken nog vier vrouwen over misbruik door Manson. De artiest reageert direct en zegt dat al zijn relaties altijd met wederzijdse instemming zijn geweest. Toch zeggen zijn manager en platenmaatschappij de samenwerking op en verliest hij filmrollen.

Game of Thrones-actrice Esmé Bianco klaagt Manson enkele maanden later aan wegens onder anderen marteling en verkrachting. Bianco leerde Manson in 2009 kennen toen ze in een videoclip van hem speelde. Ze zegt gedwongen te zijn drugs en alcohol te gebruiken en seksuele handelingen uit te voeren in de jaren dat ze elkaar zagen. Ook zou ze door de artiest zijn geëlektrocuteerd. Manson ontkent de aantijgingen via zijn advocaat en zegt ze aan te willen vechten.

Na de twee actrices doet ook Ashley Walters, voormalig assistent van de artiest, haar verhaal. Ze dient een aanklacht tegen hem in wegens aanranding, mishandeling en intimidatie. Manson zou haar hebben gedwongen soms 48 uur achter elkaar te werken en haar hebben 'aangeboden' aan vrienden.

In mei klaagt een ex-vriendin van Manson, die anoniem wil blijven, hem aan. De vrouw zegt te zijn verkracht en met de dood bedreigd toen ze naar Mansons huis ging om zijn sleutel terug te brengen. Ook vertelt ze dat de artiest haar een video liet zien waarin hij een fan zou mishandelen en bedreigen. Een bron dicht bij de artiest zegt dat de video een in scène gezette korte film is die uiteindelijk nooit is uitgebracht.

Model Ashley Morgan Smithline is de vierde vrouw die Manson voor de rechter wil dagen. Ze werd door de artiest uitgenodigd voor de casting voor een film en trok al snel bij hem in. Ze zegt na enkele dagen vastgebonden wakker te zijn geworden waarna hij haar misbruikte. Het model raakte hierbij gewond. Een woordvoerder van Manson zegt dat er niets van het verhaal klopt en dat de relatie - "als je het al een relatie kan noemen" - slechts een week duurde.

Naast de verschillende aanklachten van seksueel misbruik, wordt Manson ook verdacht van het mishandelen van een cameravrouw tijdens een concert. Tijdens het concert in augustus 2019 zou de muzikant op de cameravrouw hebben gespuugd en haar met snot hebben geraakt. De vrouw in kwestie heeft Manson nu aangeklaagd, maar de zanger ontkent via zijn advocaat dat het incident heeft plaatsgevonden. Er zou al een tijd een arrestatiebevel voor Manson uitstaan voor het voorval en de artiest zou eerder deze week hebben toegezegd zichzelf aan te geven.