De Amerikaanse componist en liedjesschrijver Jim Steinman, die voor grote hits van onder anderen Céline Dion en Meat Loaf (zie foto) verantwoordelijk was, is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, meldt TMZ.

Steinman heeft een groot aantal hits op zijn cv staan. Zo schreef en produceerde hij onder meer Paradise by the Dashboard Light van Meat Loaf, Total Eclipse of the Heart van Bonnie Tyler en It's All Coming Back to Me Now, waarvan de versie van Dion het bekendst is.

Hoewel de songwriter ruim veertig jaar in het vak zat en aan veel grote hits heeft bijgedragen, heeft hij slechts één Grammy Award gewonnen. Die kreeg Steinman in 1997 voor zijn werk op Dions album Falling Into You.

Via sociale media lieten onder anderen Dion en Tyler droevige boodschappen achter. "Ik vind het zo vreselijk dat Jim Steinman is overleden", twittert de Canadese zangeres. "Hij was een muzikaal genie, een fantastische producer en tekstschrijver. Dat ik met hem heb mogen samenwerken, is een van de grootste privileges die ik tijdens mijn carrière had. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden", aldus Dion.

Tyler is ook geraakt door de dood van haar goede vriend, die ze tevens een mentor noemt. "Jim schreef en produceerde een paar van de meest iconische rocknummers aller tijden en het was een grote eer dat ik een aantal daarvan heb mogen opnemen", schrijft de Welshe zangeres.

"Hij was ook grappig en aardig en een heel warm mens dat om anderen gaf. Hij heeft de wereld een stukje mooier gemaakt. Ik zal altijd dankbaar zijn dat we hebben samengewerkt. Rust in vrede, mijn vriend."