Mogelijk vier mensen zijn anderhalve week geleden besmet geraakt met het coronavirus, wat wellicht is gebeurd tijdens het testevenement in de Ziggo Dome waarbij André Hazes een concert gaf. Organisator Fieldlab laat woensdag weten dat hier nu onderzoek naar wordt gedaan.

86 procent van de bezoekers van het concert van Hazes op 7 maart in Amsterdam heeft na afloop van een concert een tweede coronatest ondergaan.

Een dag eerder vond in de Ziggo Dome het Back To Live Dance Event plaats, waar Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee optraden. Tijdens dit proefevenement zijn geen mensen besmet geraakt. 84 procent van de bezoekers liet zich achteraf voor een tweede maal testen. Bij de eerdere proeven lag dat aantal op een kleine 80 en 82 procent.

Bij de twee evenementen in Ziggo Dome waren dertienhonderd bezoekers aanwezig, die verdeeld waren in vijf bubbels van 250 personen en een groep van vijftig personen.

Voorafgaand aan de evenementen moesten alle bezoekers ook een test ondergaan. Voor het dancefeest werden elf mensen positief getest en voor het concert zeven. Zij mochten niet naar binnen.

"Van één persoon is bekend dat deze besmet is geraakt tussen de pretest en het evenement zelf, maar deze persoon was niet besmettelijk tijdens het evenement", aldus de organisatie. Vier mensen werden na afloop van het concert positief getest, maar het is niet zeker of de besmetting tijdens het evenement heeft plaatsgevonden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

'Positieve tests binnen de verwachting'

Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen, noemt het aantal mensen dat is komen opdagen voor de tweede test bemoedigend. "In totaal hebben we nu bij de eerste zes events 41 positieve testresultaten 'afgevangen', waarmee we ook 41 mogelijke besmettingsbronnen hebben weten te weren", aldus Voss.

"In totaal zijn er nu na zes events vijf mogelijke nieuwe gevallen gevonden. Dat is volledig binnen de verwachtingen, zeker gezien het feit dat deze deelnemers naast het event ook nog gewoon in het leven staan en een mogelijke besmetting kunnen oplopen."

Eerder organiseerde Fieldlab Evenementen - een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid - al een congres, een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers en twee voetbalwedstrijden. Dit wordt gedaan om te kijken hoe evenementen veilig georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis.