Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt de eerste resultaten van de Fieldlab-evenementen "bemoedigend". Volgens hem tonen ze aan dat er een goede manier is gevonden om evenementen zonder besmette personen te organiseren.

"Het lukt mensen die besmet zijn, vooraf te vinden en van het evenement zo geen feest voor het virus te maken", zei De Jonge maandagavond tijdens een persconferentie.

De minister zei verder dat het kabinet er alles aan doet de toegangstestcapaciteit verder op te bouwen. Ook zou gewerkt worden aan een kalender voor evenementen die met een toegangstest door kunnen gaan.

De afgelopen weken vonden meerdere, verschillende Fieldlab-evenementen plaats, waarbij onderzocht werd of het mogelijk is op een beheerste wijze te experimenteren met een veilige heropening van de maatschappij.

De evenementen moeten perspectief bieden voor deelname aan toekomstige evenementen. Komend weekend wordt getest met twee festivals op het Lowlands-terrein in Biddinguizen.

Tijdens de persconferentie werden enkele versoepelingen bekendgemaakt. Die gelden echter niet voor de kunst- en cultuursector of de evenementenbranche.

Analyse persconferentie: 'Rutte en De Jonge waren opvallend hoopvol'
286
Analyse persconferentie: 'Rutte en De Jonge waren opvallend hoopvol'