De feestgangers die aanwezig waren bij het eerste Back To Live-event in de Ziggo Dome zijn erg enthousiast. Wel merkten ze dat "de regels gedurende het feest minder nauw werden genomen".

"Het voelde even onwennig, maar het feest overtrof alle verwachtingen", vertelt Laura de Waal. Zij was een van de dertienhonderd aanwezigen op het dancefeest in de Ziggo Dome, dat is georganiseerd door Mojo en ID&T.

Voor de aanwezigen voelde het feestje al gauw als vanouds. "In het begin ben je toch nog wel veel bezig met afstand houden", vertelt Mieke van Rooij. "Maar al gauw voelde ik me helemaal in mijn element." Ze stond samen met haar vrienden in een vak waar ze vrijuit mochten bewegen, maar wel een mondkapje moesten dragen. "Maar na verloop van tijd ging het kapje bij de meesten toch af", aldus De Rooij.

Proefpersonen feesten in Ziggo Dome tijdens testevenement met dj's
97
Proefpersonen feesten in Ziggo Dome tijdens testevenement met dj's

Ook Annigje van der Wel merkte dat de regels gedurende het feest minder nauw werden genomen. "Je gaat toch steeds dichter bij elkaar staan", vertelt ze. Zij stond in een vak waar de feestgangers op een stip moesten blijven staan. "Na een uurtje hield niemand zich daar nog echt aan, maar dat is ook wel begrijpelijk. Je vergeet haast dat het een proefevenement is."

Maar echt zorgen over besmettingsgevaar maakten de bezoekers zich niet. "Het is gewoon legitiem, want het wordt voor een onderzoek gedaan", vertelt Maud Diepeveen, die ook in het vak met de stippen stond. "Ze willen zien hoe mensen zich gedragen tijdens een dancefeest, dat gaat gewoon nooit helemaal zonder afstand zijn. Dus het was wel representatief."

Nog een keer testen

Veel bezoekers geven aan zich sowieso nog een keer te laten testen. "Ontzettend jammer om te horen dat vorige keer zoveel mensen dat niet hebben gedaan", vertelt Barbara Kerseboom, die verwijst naar de 20 procent die zich na het theaterevenement niet voor de tweede keer hadden getest. "Dat hoort er gewoon bij, is een kleine moeite en is het ook dubbel en dwars waard."

Het dancefeest maakt deel uit van de vier proefevenementen die in maart plaatsvinden georganiseerd door Fieldlab, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Op die manier wil de organisatie kijken hoe op een veilige manier grotere bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis.