Er wordt in Vlaanderen voorlopig geen besluit gemaakt over het wel of niet doorgaan van de zomerfestivals. De coronacijfers in het Nederlandstalige deel van België geven geen aanleiding voor een positieve beslissing en minister-president Jan Jambon wil daarom de resultaten van de testevenementen in Nederland laten meewegen.

Jambon, die ook voor cultuur verantwoordelijk is, zei dit donderdag in het Vlaamse parlement naar aanleiding van gestelde vragen over de geplande evenementen.

In januari had hij met de festivalsector afgesproken om uiterlijk half maart een beslissing te nemen over de organisatie van de zomerfestivals, zoals de ook bij Nederlanders populaire Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland.

Er komen in Vlaanderen geen zogenoemde Fieldlab-evenementen zoals in Nederland, waar gegevens worden verzameld over de besmettingsrisico's van negatief geteste bezoekers van onder meer sportwedstrijden en concerten. Maar Jambon wil de kennis en ervaringen die daarmee worden opgedaan wel "een belangrijke rol" laten spelen in de beslissing, zei hij. Eind maart verwacht Jambon de resultaten.

Rock Werchter is nu gepland voor 1 tot en met 4 juli en Tomorrowland in de weekends van 17 en 24 juli. Het vierdaagse popmuziekfestival Pukkelpop in Hasselt staat van 19 tot en met 22 augustus in de planning.