Bilal Wahib en André Hazes maken allebei kans op twee Edisons. Wahib in de categorieën Nieuwkomer en Song en Hazes in de categorieën Hollands en Videoclip.

Daarnaast zijn Eefje de Visser (Alternative en Album), DI-RECT (Rock en Song) en Kevin (Hiphop en Album) elk in de race voor twee prijzen. Maandag en dinsdag kwamen de namen van verschillende genomineerden al naar buiten.

De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt en zijn daarmee de oudste muziekprijzen van Nederland. Ze worden uitgereikt in verschillende genres, zoals pop, rock, hiphop en dance, en categorieën als song, album en beste nieuwkomer. In totaal worden er elf prijzen uitgereikt.

De uitreiking zou eigenlijk begin februari al plaatsvinden, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar eind maart. De precieze datum en invulling van de awardshow is nog niet bekend.

De prijzen worden toegekend door een vakjury, die bestaat uit voorzitter Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Daniel Dekker (NPO Radio 5/MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Max van Bossé (Melkweg), Nils Brokerhof (Radio 538) en Sophie Keyzer (Qmusic).