Voor bezoekers van het meerdaagse festival Lowlands zal geen vaccinatieplicht ingesteld worden. Dat laat de organisatie donderdag desgevraagd aan NU.nl weten, nadat de Gezondheidsraad had geconstateerd dat bedrijven bij het verlenen van toegang om een vaccinatiebewijs kunnen vragen.

"Dit doen we alleen als het vanuit de overheid verplicht wordt gesteld, maar daar is nu geen sprake van", aldus de woordvoerder van de organisatie achter het festival Lowlands, dat dit jaar op 20, 21 en 22 augustus plaatsvindt.

Ook Ritty van Straalen, CEO van ID&T Group, wil pas een vaccinatieplicht instellen als het kabinet organisaties daartoe verplicht.

"Wij geloven dat door het verhogen van de vaccinatiegraad in combinatie met testen een beter resultaat bereikt wordt, namelijk een veilige omgeving voor iedereen waarbinnen de 1,5 meter afstand kan worden losgelaten. Onderzoeken in andere Europese landen hebben dit al aangetoond, dus wij zien nu geen reden om alleen mensen die gevaccineerd zijn binnen te laten."

Organisatie Pinkpop: 'Laten we eerst kijken wat het kabinet vindt'

Niek Murray benadrukt namens de organisatie achter Pinkpop dat het om een advies van de Gezondheidsraad gaat en dat het kabinet nu een besluit moet nemen.

"Wij gaan daar nu niet zomaar stappen in zetten en bepalen wie er wel of niet naar binnen mag. Vooralsnog zijn überhaupt alle evenementen nog niet toegestaan. Dus laten we eerst even kijken wat het kabinet vindt, voordat wij daarover een beslissing nemen."

De huidige wetgeving maakt het voor private bedrijven mogelijk om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

De Rijksoverheid moet daarom toezicht houden op hoe bedrijven vaccinatiebewijzen willen inzetten, benadrukken de onderzoekers.