Een groot aantal Amerikaanse beroemdheden heeft woensdagavond (lokale tijd) in een online show een eerbetoon gebracht aan de nieuwe president Joe Biden. Het spits werd afgebeten door Bruce Springsteen.

Ook Jon Bon Jovi, John Legend, de Foo Fighters, Demi Lovato en Justin Timberlake namen deel aan het concert ter ere van Bidens inauguratie.

Springsteen bracht van onderaan de trappen van het Lincoln Memorial in Washington het lied Land of Hope and Dreams ten gehore. Even later nam acteur Tom Hanks het woord. "De laatste paar weken, de laatste paar jaren, hebben we een diepe verdeeldheid en een zorgwekkende verbitterdheid gezien in ons land, maar vanavond overdenken we de Verenigde Staten van Amerika", aldus Hanks.

"Voor sommigen is de presidentiële inauguratie een traditie, een daad die de toewijding aan een vierjarige ambtstermijn markeert. In werkelijkheid is de inauguratiedag meer dan het beëdigen van de volgende nationale leiders. Deze dag draait om het getuige zijn van ons Amerikaanse ideaal."

Biden gaf ook nog een korte toespraak als onderdeel van het feestelijk programma, getiteld Celebrating America. De kersverse president zei dankbaar te zijn. "Zoals ik eerder vandaag zei, hebben we vandaag geleerd dat de democratie kostbaar is en dat de democratie dankzij jullie heeft gezegevierd."

"Dat is waarom Jill (Bidens vrouw, red.) en ik, Kamala en Doug (vicepresident Harris en haar man, red.) er zeker van wilden zijn dat onze inauguratie niet om ons draaide, maar om jullie, het Amerikaanse volk."

Na het online concert werd een vuurwerkshow gehouden nabij het Lincoln Memorial.

Na het online concert werd een vuurwerkshow gehouden nabij het Lincoln Memorial.
Na het online concert werd een vuurwerkshow gehouden nabij het Lincoln Memorial.
Foto: ANP

Opgenomen boodschap van oud-presidenten

Tegen het einde van het programma werd een gezamenlijke vooraf opgenomen boodschap van oud-presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama getoond. "Ik denk dat het feit dat wij hier met z'n drieën staan te praten over een vreedzame machtsoverdracht de institutionele integriteit van ons land laat zien", zei Bush, de enige Republikein in het gezelschap. Hij zei dat hij hoopt dat Biden succesvol zal zijn in de komende vier jaar.

Ook Clinton wenste Biden veel geluk. Obama benadrukte het belang van luisteren naar andersdenkenden. "Een van mijn beste herinneringen aan de inauguratie was de gratie en de generositeit die president Bush me toonde en die Laura Bush aan Michelle toonde", aldus Obama. "Het herinnerde me eraan dat we felle meningsverschillen kunnen hebben en toch het menselijke in elkaar kunnen zien."