Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Elton John

Britse artiesten eisen vanwege Brexit speciale regeling voor EU-tournees

Zeker honderd Britse artiesten hebben woensdag in een open brief aan de regering geëist dat ze visumvrij mogen optreden in de Europese Unie. Onder de ondertekenden zijn Elton John, Liam Gallagher, Sting, Brian May en de bandleden van Radiohead. De oproep werd gepubliceerd in onder meer The Times.
Door ANP/NU.nl

In de brief stellen de muzikanten dat de Britse regering hen heeft laten vallen. Volgens de BBC willen de ondertekenaars, onder wie ook een flink aantal klassieke muzikanten, dat de overheid er ook voor zorgt dat artiesten en bands uit de EU zonder administratieve rompslomp in het Verenigd Koninkrijk kunnen optreden.

Sinds de Brexit is het voor Britse bands, artiesten en hun personeel een stuk lastiger om in de EU op tournee te gaan. De artiesten moeten nu voor elk land dat ze aandoen een apart visum regelen. Hierdoor wordt het ingewikkelder en duurder om shows te geven in Europa.

Dinsdag bevestigde het Britse ministerie van Cultuur dat het een aanbod van de EU om artiesten en hun crew visumvrij te laten toeren had afgewezen. Minister Caroline Dinenage zei dat het EU-voorstel "te breed" was en daardoor "niet paste binnen de doelstelling van de overheid om de grenzen weer te bewaken". Ze liet weten dat ze wel bereid is verder te praten met de EU.


Lees meer over:

BrexitMuziekMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen