Er wordt dit jaar geen Popprijs uitgereikt tijdens het Groningse festival Eurosonic Noorderslag, hebben organisatoren Ntb en Buma Cultuur besloten. De organisatie vindt het ongepast om de prijs uit te reiken nu de sector zo hard is geraakt door de coronacrisis.

Met dit besluit vragen de organisatoren meer aandacht voor "de nijpende situatie waarin de cultuursector zich momenteel bevindt".

Volgens Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, was het geen makkelijk besluit. "Het grote aantal gedwongen ontslagen, componisten en muzikanten die voor een groot deel hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, evenementen en festivals die niet door kunnen gaan, organisaties en bedrijven die interen op hun moeizaam opgebouwde reserves en ternauwernood kunnen overleven, vormen niet het juiste decor voor een prijsuitreiking."

Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is blijft niet in de kas. De volledige 10.000 euro gaat naar componisten, tekstschrijvers en uitvoerende muzikanten die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis.

De Popprijs wordt al sinds 1986 uitgereikt op het Groningse festival. Het wordt gezien als een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur. Onder anderen Floor Jansen, Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix en New Wave namen de prijs al eens mee naar huis. Voor die laatste, een rapformatie bestaande uit onder anderen Lil' Kleine, Jonna Fraser en Ronnie Flex, betekende de prijs het begin van een grote carrière.