De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) is teleurgesteld over het uitstel van de testevenementen vanwege de Britse variant van het coronavirus, laat de branchevereniging dinsdag aan NU.nl weten in een reactie op de verlenging van de lockdown tot en met 9 februari.

"Die drie weken verlenging van de lockdown maakt voor podia niet heel veel uit", aldus Berend Schans, directeur van de VNPF. "Hoewel de medewerkers die nog over zijn, staan te popelen om programma's te maken om zo de gehele keten aan de slag te houden."

"Maar we zijn zeer teleurgesteld over het uitstel van de proefevenementen. De resultaten uit Barcelona zijn namelijk zeer hoopgevend. Voor mijn gevoel is het nu twee stappen vooruit en drie achteruit, naar de situatie van november 2020."

Schans voorziet een cruciale periode voor festivals. "Eind januari moet duidelijk zijn of er een garantiefonds komt, zodat duidelijk is of organisatoren kunnen beginnen met de voorbereidingen voor festivals in de komende zomer." Volgens de directeur van de VNPF houdt dit voor festivalorganisaties in dat ze hiermee risico's nemen.

Kabinet belooft steunpakket voor evenementensector

Het kabinet zal in ieder geval met een omvangrijk steunpakket voor de evenementensector komen, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie.

"We willen straks weer evenementen bezoeken, dat moeten we samen bereiken. De ministers die betrokken zijn, komen met een omvangrijk steunpakket. Daar wordt nog overleg over gevoerd."

'Voor festivals sneller en meer vaccinaties nodig'

Volgens Schans zijn vaccinaties echter net zo belangrijks als de financiële hulp: "Wil er überhaupt een voorjaar en zomer met festivals komen, dan moet daarnaast ook sneller en meer gevaccineerd worden."

"Er moet aan de poort gecontroleerd kunnen worden of mensen recent negatief getest dan wel gevaccineerd zijn."

In december werd Schans niet verrast door de lockdown die door het kabinet werd aangekondigd. "We wisten dat dit eraan zat te komen", liet de directeur van de VNPF toen aan NU.nl weten. "De nieuwe maatregelen maken ons niet veel uit: het verschil tussen optreden voor dertig personen zonder horeca en helemaal dicht is niet zo groot."

Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?
127
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?