De Britse overheid heeft geprobeerd ervoor te zorgen dat Britse artiesten na de Brexit zonder visum op Europese tournee kunnen gaan, maar volgens haar heeft de Europese Unie dit voorstel afgewezen. Dat laat een woordvoerder aan BBC weten.

Vanaf vrijdag mogen inwoners van het Verenigd Koninkrijk nog steeds de EU bezoeken. Willen ze dit (in een tijdsbestek van 180 dagen) echter langer dan negentig dagen doen, dan hebben ze een visum nodig.

BBC stelt dat de meeste artiesten wel genoeg zullen hebben aan negentig dagen, maar dat deze regel door de verschillende lidstaten op afwijkende manieren geïnterpreteerd wordt. Spanje, Italië en Denemarken vereisen bijvoorbeeld wel degelijk werkvergunningen van bands uit het VK.

"Het VK heeft zich ingezet voor een ambitieuzere overeenkomst met de EU, waarmee muzikanten zich met meer vrijheid zouden kunnen hebben bewegen in de verschillende lidstaten. Maar onze voorstellen werden afgewezen."

De voormalig minister van Cultuur Nigel Adams zei in het verleden dat het absoluut essentieel zou zijn dat artiesten na de Brexit in alle vrijheid in de EU kunnen spelen.

Nu dit niet lijkt te lukken, hebben meer dan 200.000 mensen een petitie getekend om artiesten zonder visum door Europa te laten reizen. De petitie zal in het Britse Lagerhuis worden besproken.