Componist Louis Andriessen (81) lijdt aan dementie, vertelt zijn echtgenote Monica Germino in NRC. Hij verblijft sinds maart in een zorginstelling waar hij dagelijks improviseert aan de vleugel in de gezamenlijke ruimte.

In januari verslechterde Andriessens situatie opeens snel. Hij bleek een combinatie van alzheimer en vasculaire dementie te hebben. "Het is nooit een geheim geweest dat Louis ziek is, maar hoe en wanneer zeg je zoiets?", aldus Germino in de krant. "Ik hoop dat openheid helpt. Dementie is een wrede ziekte die veel mensen treft. We moeten erover kunnen praten."

Germino laat weten dat het naar omstandigheden goed gaat met Andriessen. "Hij is gelukkig, ongelooflijk maar waar."

Het componeren gaat niet meer, vertelt Germino. Andriessens laatste werk is May voor koor en orkest, op fragmenten uit Herman Gorters gedicht Mei.

De première van May leek Germino het juiste moment om naar buiten te treden met de ziekte van Andriessen. Zaterdag gaat het werk, uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam, in première in het Concertgebouw. De uitvoering is live te zien op de website van NPO Radio 4.