Het Amerikaanse kaartverkoopbedrijf Ticketmaster gaat vanaf volgend jaar een bewijs van vaccinatie of een negatieve coronatest eisen. Het bedrijf hoopt dat op die manier concerten en festivals volgend jaar wel kunnen doorgaan, vertelt directeur Mark Yovich aan Billboard.

Het bedrijf is momenteel in gesprek met verschillende partijen om dit te verwezenlijken. Het nieuws volgt op het bericht dat farmaceut Pfizer zegt een voor 90 procent effectief coronavaccin te hebben.

Ticketmaster wil dat kaarthouders een 'geverifieerde status' krijgen als ze zijn gevaccineerd, zodat onder meer concerten en festivals weer als voorheen kunnen plaatsvinden.

Met verschillende partijen wordt gesproken over onder meer het vaccineren en het testen van bezoekers. "Die gegevens kunnen dan worden gelinkt aan een digitaal ticket zodat iedereen die naar dat evenement gaat geverifieerd is", aldus Yovich. "Het is het doel van Ticketmaster om genoeg flexibiliteit en opties te geven zodat locaties en fans verschillende manieren hebben waarop evenementen kunnen terugkeren."

Toegang ontzegd

Na het kopen van een ticket moeten fans kunnen aantonen dat ze al gevaccineerd zijn of negatief zijn getest op het coronavirus. Mensen die positief zijn getest, geen test hebben gedaan of niet zijn gevaccineerd krijgen dan geen toegang tot het evenement. De medische gegevens worden volgens Ticketmaster niet opgeslagen.

Of Ticketmaster het plan ook uitwerkt voor buiten Amerika is niet duidelijk. Ook voor veel grote shows en festivals in Nederland worden kaartjes via het bedrijf gekocht.