Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren, nu de rapper afstand heeft genomen van een uitspraak die hij op 1 juni tijdens het racismeprotest op de Dam deed.

"Als ik in november een zwarte piet zie, dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei hij toen.

Het OM noemt de uitspraak van de rapper "opruiend" en zegt dat het doen van de uitspraak strafbaar was. Omdat Akwasi zich nu publiekelijk van de uitspraak heeft gedistantieerd, seponeert het OM de zaak tegen hem.

Volgens het OM hebben Akwasi, zijn advocaat en de officier van justitie eerder een gesprek gevoerd. Toen zei de rapper al afstand van de uitspraak te nemen. "Dat heeft hij inmiddels gedaan. Daarom heeft de officier van justitie besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren."

'Uitspraak is verkeerd geïnterpreteerd'

De 32-jarige rapper erkent in een vrijdag verspreide verklaring dat zijn woorden tot veel ophef hebben geleid. Volgens hem is de uitspraak verkeerd geïnterpreteerd.

"Ik wil graag ondubbelzinnig benadrukken dat dit niet de bedoeling was van deze beeldspraak: ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen Zwarte Piet."

Tevens zegt Akwasi afstand te nemen van enkele oude tweets die een aantal dagen geleden weer in het middelpunt van de belangstelling stonden. Daarin beweerde hij onder andere Zwarte Piet te willen "vermoorden". Hij noemt de tweets in de verklaring "onbezonnen" en "kwetsend". De rapper verwijderde afgelopen zondag zijn Twitter-account.

Akwasi besluit de verklaring onder meer met de woorden: "Als muzikant, dichter en programmamaker zal ik me in dit belangrijke maatschappelijke debat blijven mengen, maar ik zal mijn woorden zorgvuldiger kiezen."