De 41-jarige Britse rapper Wiley, die eerder op sociale media antisemitische berichten plaatste, zegt in gesprek met Sky News geen racist te zijn. Hij zegt de berichten te hebben geschreven na een ruzie met zijn Joodse manager en er spijt van te hebben.

"Ik heb gegeneraliseerd, hiervoor bied ik mijn excuses aan. Mijn opmerkingen hadden niet gericht moeten worden aan alle Joodse mensen. Het spijt me dat deze berichten werden gezien als antisemitisch."

Wiley stelt geen racist te zijn. "Het had tussen mij en mijn manager moeten blijven." De manager in kwestie, John Woolf, heeft inmiddels laten weten niet meer samen te willen werken met de rapper.

De rapper, die in 2018 werd geridderd voor zijn bijdrage aan de Britse muziekindustrie, laat tevens weten afstand te willen doen van zijn onderscheiding.

Wiley vergeleek de Joodse gemeenschap vrijdag in een reeks berichten op Twitter met de Ku Klux Klan en noemde Joden "slangen".

Nadat Wileys Twitter-account voor een week uit de lucht was gehaald, schakelde hij over op Instagram om zijn ideeën verder te bespreken met zijn volgers. Op zijn Facebook-account schreef hij later nog: "Joden kijken altijd neer op zwarte mensen. Waarom willen bepaalde mensen van andere rassen zichzelf boven de zwarte gemeenschap plaatsen?"

De antisemitische opmerkingen van Wiley brachten een hoop teweeg in het Verenigd Koninkrijk. De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis drong maandag in een persoonlijke brief aan Facebook-directeur Mark Zuckerberg aan op actie. Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei dat het medium "sneller moest ingrijpen".

Wileys accounts op Twitter, Instagram en Facebook zijn inmiddels inactief gemaakt.