Facebook heeft het persoonlijke account van de Britse rapper Wiley verwijderd nadat hij berichten met antisemitische opmerkingen had geplaatst. Dat meldt een woordvoerder van het sociale medium dinsdag aan BBC. Ook zijn Instagram-account is uit de lucht gehaald.

Wiley vergeleek de Joodse gemeenschap vrijdag in een reeks berichten op Twitter met de Ku Klux Klan en omschreef joden als "slangen". Hij noemde bovendien de joodse beroemdheden Lord Alan Sugar, komiek David Baddiel en BBC-presentator Emma Barnett in zijn tirade.

Nadat Wileys Twitter-account voor een week uit de lucht was gehaald, schakelde hij over naar Instagram, dat in handen is van Facebook, om zijn ideeën verder te bespreken met zijn volgers. Op zijn Facebook-account schreef hij later nog: "Joden kijken altijd neer op zwarte mensen. Waarom willen bepaalde mensen van andere rassen zich boven de zwarte gemeenschap plaatsen?"

De antisemitische opmerkingen van Wiley brachten een hoop teweeg in Groot-Brittannië. De opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, Ephraim Mirvis, drong maandag in een persoonlijke brief aan Facebook-directeur Mark Zuckerberg aan op actie. Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Pate, zei dat het medium "sneller moest handelen".

Pas dinsdag besloot Facebook Wileys persoonlijke account uit de lucht te halen. "Er is geen plaats voor haatdragende taal op Facebook en Instagram", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Nadat we Wileys accounts aanvankelijk voor zeven dagen hadden geblokkeerd, hebben we nu zowel zijn Facebook- als Instagram-accounts verwijderd wegens herhaalde schendingen van ons beleid."

Het Twitter-account van Wiley is nog niet verwijderd. Wel zijn de berichten met de antisemitische opmerkingen verwijderd.