Vanaf 1 juli geldt geen maximum meer voor het aantal mensen dat een concert of andere show mag bijwonen. Elke zaal mag haar capaciteit opstellen aan de hand van de beschikbare ruimte en de voorwaarde dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. NU.nl maakt een rondgang langs enkele grotere concertzalen om ze te vragen naar hun plannen.

"Met elke stap naar verruiming zijn wij heel blij", laat een woordvoerder van AFAS Live in Amsterdam desgevraagd weten.

"Een groot voordeel van onze zaal, waar straks zo'n twaalfhonderd mensen kunnen zitten, is dat wij flexibel zijn met de indeling." De concertzaal kan de 1,5 meter in acht nemen door mensen gefaseerd naar binnen te laten en ze met behulp van een route met gekleurde pijlen naar het juiste vak te leiden.

AFAS Live heeft voor komende tijd alweer een aantal concerten in de agenda staan, van onder anderen Jeangu Macrooy en Faith No More.

Ziggo Dome: 'Dubbel gevoel'

Een woordvoerder van de Ziggo Dome zegt een "dubbel gevoel" te hebben over de versoepelde maatregelen. De evenementenlocatie is blij weer open te mogen, maar kan alsnog relatief weinig mensen toelaten.

"Ons gebouw is ontworpen voor 17.000 fans en daar is ook ons businessmodel op gebaseerd. Ook bij evenementen waar drieduizend mensen bij zijn, het maximale aantal wanneer de anderhalvemeterregel wordt aangehouden, draaien wij verlies." Ook de regels vindt de Amsterdamse evenementenzaal niet duidelijk.

"De plannen voor opschalen zijn gereed, maar 1,5 meter is 1,5 meter. De volgende stap is volgens ons naar het oude normaal." In de zomer zullen er in elk geval zeven concerten in de Ziggo Dome georganiseerd worden en Nielson is volgende week donderdag de eerste artiest die er weer optreedt.

Ahoy: 'Meteen in gesprek met organisatoren'

Rotterdam Ahoy noemt de maatregelen "een nieuwe stap in de goede richting". "Hiermee kunnen we gaan opstarten, maar het einde van de tunnel is nog niet in zicht. Er is behoefte aan een routekaart, zicht op wanneer evenementen weer helemaal mogen."

Ahoy laat daarnaast weten dat er maximaal 3.565 bezoekers in de Ahoy Arena kunnen zitten. "We zijn vandaag meteen in gesprek gegaan met organisatoren. We hopen binnenkort de eerste shows te kunnen bekendmaken."

De zaal van Ahoy voor de coronacrisis. (Foto: NU.nl)

Concertgebouw: 'Voor musici en publiek is een volle zaal leuker'

Het Concertgebouw in Amsterdam is "ontzettend blij" dat er weer concerten voor zoveel mogelijk mensen binnen de anderhalvemetermaatregel georganiseerd kunnen worden. "We zijn nu met man en macht bezig onze plannen voor de zomer aan te passen voor meer bezoekers."

De zaal biedt nu ruimte aan maximaal 350 mensen. "Met 350 mensen krijg je uiteraard iets meer financiële ruimte, maar vooral voor de musici en het publiek is zo'n vollere zaal veel leuker."

Het Concertgebouw organiseerde de afgelopen tijd de BankGiro Loterij ZomerSessies en in deze reeks worden verschillende concerten gegeven. Woensdagavond staat een concert van de broers Arthur en Lucas Jussen op het programma.

TivoliVredenburg: 'Direct nieuwe shows ingepland'

TivoliVredenburg in Utrecht zegt blij te zijn met de versoepelingen en is direct aan de slag gegaan met het inplannen van nieuwe shows en aanpassen van protocollen.

"In de Grote Zaal kunnen we nu driehonderd tot vierhonderd mensen kwijt (in plaats van ruim zeventienhonderd), in Ronda circa tweehonderd (in plaats van tweeduizend) en in Hertz een ruime honderd in plaats van 530. In onze overige zalen minder dan dat. Alle zalen en pleinen in ons pand zetten we in voor een nieuw concept: Walk the Line, een muzikale tour door het gebouw", zegt Jeroen Bartelse, algemeen directeur van de concertzaal.

Paradiso: 'We blijven verlies draaien'

Naar verwachting kunnen vanaf 1 juli zo'n 250 mensen zitten in Paradiso in Amsterdam. "Dat levert nog steeds geen rendabele programma's op", zegt een woordvoerder. "We blijven verlies draaien met deze nieuwe regels."

Voor reeds aangekondigde shows zullen extra tickets in de verkoop gaan. Jett Rebel is zondag de eerste artiest die weer op de planken staat.