Gerard Joling viert woensdag zijn zestigste verjaardag. Waar hij zijn carrière begon als zanger en vrouwenidool, is Joling inmiddels ook bekend als mediapersoonlijkheid.

Gerard Jan Joling wordt op 29 april 1960 geboren als derde en jongste kind van een gereformeerd gezin uit Schagen. De zanger en presentator noemt zijn opvoeding in interviews streng maar warm. Verjaardagen werden in het gezin groots gevierd, wat Joling naar eigen zeggen altijd is blijven doen.

Joling probeert van jongs af aan zijn muzikale carrière van de grond te krijgen. Als dat niet meteen lukt, schrijft hij zich in bij een modellenbureau en figureert als danser in videoclips, onder meer in She's a Liar van de Dolly Dots.

Groot aantal BN'ers aanwezig bij lunch Gerard Joling op Curaçao
51
Groot aantal BN'ers aanwezig bij lunch Gerard Joling op Curaçao

Doorbraak in de Soundmixshow

In 1985 doet Joling mee aan de Soundmixshow, gepresenteerd door Henny Huisman. De zanger wordt derde met het nummer Crying van Don McLean, wat zijn doorbraak betekent. In het jaar van zijn deelname aan de talentenjacht brengt hij Love Is In Your Eyes en de nummer 1-hit Ticket To The Tropics uit.

Jolings album No More Boleros wordt een commercieel succes. Het album behaalt in Nederland en in Aziatische landen de eerste positie in de hitlijsten.

Songfestivaldeelname in 1988

In 1988 doet Joling namens Nederland mee met het Eurovisie Songfestival in Dublin. De zanger zou het nummer Shangri-La afsluiten met een hoge noot, maar besluit daar van af te zien omdat hij stemproblemen had opgelopen na een schnabbel waarvoor hij tijdens de repetities voor de internationale liedjeswedstrijd was teruggekeerd naar Nederland.

Na zijn deelname aan het Songfestival doet Joling theatertournees in meer dan twintig landen. De zanger krijgt tevens zijn eerste wassenbeeld in Madame Tussauds.

De homoseksuele Joling heeft moeite met de aandacht die hij krijgt van verliefde vrouwelijke fans. De zanger, die lange tijd samen was met zijn manager, houdt zijn liefdesleven echter naar eigen zeggen zoveel mogelijk privé.

Televisiedebuut in jaren negentig

De jaren negentig betekenen Jolings debuut als televisiepresentator in het karaokeprogramma Karaoke op 4 op RTL 4. Op SBS6 presenteert de zanger De Waarheid en Shownieuws.

In 1994 beleeft Joling een dieptepunt, als zijn vader op zeventigjarige leeftijd overlijdt aan prostaatkanker. "Het entertainen heb ik misschien wel van hem", aldus Joling in gesprek met het AD. Pas jaren later hoorde Joling dat zijn vader in de Tweede Wereldoorlog als onderduiker had gezongen op zijn schuiladres, iets wat Joling zijn vader nooit had horen doen.

Terug in de schijnwerpers met soap en Toppers

Na een periode van relatieve afwezigheid keert Joling in 2004 terug in de schijnwerpers met de reallifesoap Only Joling. Datzelfde jaar geeft de zanger zijn eerste soloconcert in een uitverkocht Rotterdam Ahoy.

Het jaar erop begint Joling, na een succesvol gastoptreden tijdens een concert van René Froger, De Toppers met Froger en Gordon. De Toppers geven sindsdien in wisselende formatie ieder jaar uitverkochte concerten in de Johan Cruijff ArenA. Joling stapt in 2008 na een ruzie met Gordon uit de groep.

Gerard Joling: 'Heb geen zin meer in ruzietjes met Gordon'
110
Gerard Joling: 'Heb geen zin meer in ruzietjes met Gordon'

Hits, soaps en koninklijke onderscheiding

In latere jaren scoort Joling meerdere hits, onder meer de nummer 1-hit Echte Vrienden met Jan Smit in 2012. Het jaar erop maakt de zanger real-livesoaps met Gordon. Eveneens in 2013 wordt Joling onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten.

Joling is in 2018 coach in het eerste seizoen van zangwedstrijd The Voice Senior. Vanaf 2019 is hij jury bij The Masked Singer.

Door de coronamaatregelen kan Joling zijn zestigste verjaardag niet traditioneel groots vieren, maar hij belooft in het AD dat er zeker een feest aankomt. "Hoe en wat is een verrassing. Dat komt nog wel."

Bekijk de videoclip van Gerard Joling en André Hazes - Blijf bij mij (2007)
637
Bekijk de videoclip van Gerard Joling en André Hazes - Blijf bij mij (2007)