Directeur Ruben Brouwer van MOJO Concerts vindt dat het kabinet zo snel mogelijk het komende festivalseizoen moet afblazen. Momenteel zijn evenementen tot 1 juni verboden, waardoor de organisatoren noodgedwongen alsnog voorbereidingen moeten treffen voor festivals die na deze periode plaatsvinden.

De kans lijkt groot dat er ook evenementen na 1 juni afgelast moeten worden, stelt Brouwer. MOJO is de organisator van veel grote concerten en grote festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz Festival.

"Ik denk dat de branche er heel veel baat bij heeft als er gewoon snel duidelijkheid komt over een langere periode dan 1 juni", zegt Brouwer op BNR Nieuwsradio.

"Iedereen zit daar nu met smart op te wachten. Zolang wij geen duidelijkheid hebben, moeten we noodgedwongen doorgaan met de voorbereidingen."

Als organisatoren zelf een streep door geplande evenementen zetten, kunnen zij mogelijk geen beroep op hun verzekering doen. Dit ligt anders als het kabinet dit besluit en er dus sprake van overmacht is.

Het kabinet zegt op 21 april meer uitleg te geven. Mogelijk wordt dan ook meer bekend over de gevolgen voor zomerfestivals en andere evenementen die voor de komende maanden staan gepland.

Eerder werd al bekend dat grote Europese festivals als Glastonbury (in het Verenigd Koninkrijk) en Roskilde (Denemarken) niet doorgaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.