Jazzmuzikant Manu Dibango is op 86-jarige leeftijd in Parijs overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zo maken zijn nabestaanden via Facebook bekend.

"Vol verdriet moeten we het verlies van Manu Dibango, onze 'Papy Groove', melden. Hij overleed op 24 maart 2020 op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus", is via zijn socialemediakanalen te lezen.

De saxofonist wordt gezien als een van de grondleggers van de afro-jazz, waarin hij elementen van de muziek uit zijn thuisland Kameroen mengt met jazz en funk. Hij maakte tientallen albums. Zijn bekendste muziekstuk is Soul Makossa, waarvan een sample werd gebruikt in Michael Jacksons Wanna Be Startin' Somethin' en Rihanna's Don't Stop The Music.

Het refrein van Soul Makossa was in Nederland inspiratie voor het item Mama Appelsap van radiozender NPO 3FM, waarin luisteraars verkeerd verstane songteksten delen.

De uitvaart van Dibango vindt in besloten kring plaats. De nabestaanden hopen op een later moment een publieke herdenking voor de muzikant te organiseren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.