Alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen gaan in de rest van de maand maart niet door, zo werd donderdag bekendgemaakt door premier Mark Rutte. Een overzicht van de grootste evenementen die in de komende weken zijn afgelast.

Ziggo Dome


Holland zingt Hazes

Er zouden nog twee edities van Holland zingt Hazes plaatsvinden: één op 13 en één op 14 maart. Beide shows zijn uitverkocht.

Blue Planet II

Eerder werd al bekend dat het concert Blue Planet II - Live in Concert van 15 maart in de Ziggo Dome wordt verplaatst naar 12 mei.

Ook concerten van Maluma, Gregory Porter, The Script, Elbow, Andrea Bocelli en Santana gaan niet door. Alle mensen met een kaartje worden door de desbetreffende ticketingpartij per e-mail op de hoogte gebracht zodra meer nieuws is, meldt de concertzaal.

AFAS Live

19 maart: Louis Tomlinson
20 maart: Avril Lavigne
24 maart: Floor Jansen
26 en 27 maart: Davina Michelle (worden ingehaald op 2 en 3 juni)
28 maart: Pentatonix. De show van 2 april werd al eerder afgelast.

GelreDome

De concerten van Snollebollekes in GelreDome op 27 maart, 28 maart, 1 april en 4 april worden verplaatst naar 9, 10, 14 en 17 oktober.

TivoliVredenburg

Alle concerten van de rest van de maand zijn afgelast. Shows van onder anderen The Kik en Clouseau gaan niet door.

Paradiso

Alle concerten van de rest van de maand zijn afgelast. Het is nog niet bekend of shows een nieuwe datum krijgen. Mensen die een ticket hebben gekocht, krijgen hierover informatie per mail. Het gaat om shows van onder anderen Ilse DeLange (12 maart) en De Jeugd Van Tegenwoordig (18 maart).

Koninklijk Theater Carré

12-15 maart: Theo Maassen - Situatie gewijzigd
17 maart: Nits
18 maart: The music from James Bond - Metropole Orkest
19-22 maart: Bert Visscher - Hij wordt vanzelf moe
23 maart: Jett Rebel - Solo
24 maart: Oleta Adams - Encore
25 maart: S10 - Insane in Carré
27 en 28 maart: Dita Von Teese - Glamonatrix
29 maart: Freek de Jonge - De Canon
30 en 31 maart: Najib Amhali - Waar was ik?

Soldaat van Oranje en andere musicals

Logischerwijs worden ook de komende voorstellingen van Soldaat van Oranje en andere musicals afgelast. Volgens producent Fred Boot van NEW Productions treft dit besluit zo'n twintigduizend bezoekers. De producent noemt het besluit "begrijpelijk en treurig". "Maar voor vrije producenten zonder subsidie is drie weken sluiten geen sinecure, zeker voor kleine producenten met voorstellingen die door het land reizen."

Ook musicals als Anastasia in het AFAS Circustheater zullen voorlopig niet worden vertoond.

Matthäus aan de Maas

Het EO-evenement Matthäus aan de Maas, dat op 21 maart in Rotterdam Ahoy georganiseerd zou worden, gaat niet door. Mensen met een kaartje krijgen hun geld teruggestort. "We weten dat ook zonder ons evenement het verhaal van de Matthäus-Passion altijd doorgaat", zegt EO-directeur Arjan Lock. "Een verhaal dat door angst en verdriet heen uiteindelijk een hoopvol verhaal is." Andere grote EO-evenementen, The Passion en de EO-Jongerendag, vinden vooralsnog doorgang.

Rotterdam Ahoy

Ook andere evenementen in de Rotterdamse evenementenhal worden voorlopig uitgesteld. Hiertoe vallen onder meer Popfestival ODE, Arubadag Festival en het concert Hessel en Tess.

Aangepaste agenda koninklijke familie

Diverse bijeenkomsten waar leden van de koninklijke familie de komende tijd bij aanwezig zouden zijn, zijn afgelast. Het gaat onder meer om de opening van een tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag door prinses Beatrix en de opening van de tiende editie van de Week van het geld, die zou worden verzorgd door koningin Máxima. Ook het Koninklijk Paleis Amsterdam zal in overeenstemming met de nieuwe maatregelen tot en met 31 maart de deuren gesloten houden.

Prinses Beatrix. (Foto: BrunoPress)

Jaarbeurs Utrecht

"Met pijn in het hart moeten wij melden dat we hebben moeten besluiten onze tiende editie te verplaatsen naar de zomer", laat de organisator van Heroes Dutch Comic Con weten. Het evenement zou oorspronkelijk plaatsvinden op 28 en 29 maart, maar dat wordt nu 4 en 5 juli.

Het Concertgebouw

Ook alle voorstellingen in het Concertgebouw in Amsterdam zijn afgelast. Het gaat onder meer om Bachs Matthäus-Passion: de passie van de KCOV Amsterdam op 13 en 15 maart. De komende weken zal Het Concertgebouw de mogelijkheden onderzoeken of concerten kunnen worden verplaatst naar een latere datum.

Nationale Opera & Ballet

Ook alle voorstellingen van de Nationale Opera & Ballet tot en met 31 maart zijn afgelast.

Luxor Theater Rotterdam

Alle voorstellingen in het Luxor Theater Rotterdam tot en met 31 maart zijn geannuleerd. Meerdere opvoeringen van Alex Klaasens Showponies 2 en de musical Hello, Dolly! komen daarmee te vervallen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.