Willem van Kooten heeft volgens popjournalist Leo Blokhuis het verhaal achter de nummer 1-hit Hey Mal Yo uit 1975 verzonnen. De voormalige radiopersoonlijkheid, bekend onder het pseudoniem Joost den Draaijer, heeft aan Blokhuis bevestigd dat hij het originele Braziliaanse nummer heeft gekopieerd.

Van Kooten bracht het nummer vervolgens in Nederland uit met een andere hoes. Op die hoes is de Kaapverdiaanse zanger Johnny Rodrigues te zien.

De inmiddels 78-jarige radiomaker hielp het verhaal de wereld in dat Rodrigues ontdekt zou zijn in een discotheek en samen met de band Tee Set de studio in zou zijn gedoken voor de opnames. Maar de in september op 67-jarige leeftijd overleden Rodrigues heeft volgens Blokhuis geen noot gezongen op het nummer.

Johnny Rodrigues - Hey Mal Yo
194
Johnny Rodrigues - Hey Mal Yo

Ook Tee Set speelde volgens de popjournalist geen enkele rol bij het opnemen van Hey Mal Yo. Het zou, volgens de lezing die tot aan Blokhuis' onthulling de ronde deed, de in 2002 overleden Peter Tetteroo zijn geweest die Rodrigues ontdekt zou hebben in een discotheek. Tetteroo was de oprichter van Tee Set.

Blokhuis onthulde de gang van zaken achter het betreffende nummer vrijdag in het televisieprogramma Top 2000 a gogo. Van Kooten beweerde volgens de popjournalist "geen cent" te hebben verdiend aan de nummer 1-hit.

De originele vertolker van de betreffende uitvoering van het volksliedje Hey Mal Yo was de Braziliaanse zanger Roberto Leal. Deze claimde volgens Blokhuis al eerder dat zijn vertolking geplagieerd of illegaal gekopieerd zou zijn.

Hey Mal Yo bereikte in het voorjaar van 1975 de hoogste positie in de Nederlandse Top 40.

Roberto Leal - O Malhão
1
Roberto Leal - O Malhão