Zowel Martin Garrix als zijn voormalige platenmaatschappij Spinnin Records en MusicAllstar Management is dinsdag door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Martijn Garritsen, zoals Garrix eigenlijk heet, besloot in 2017 gerechtelijke stappen te ondernemen tegen zijn platenmaatschappij en management, omdat hij het gevoel had misleid te zijn bij het tekenen van zijn contract op zestienjarige leeftijd. De zaak werd gewonnen door Garrix. Er werd destijds geoordeeld dat de dj in zijn recht stond toen hij het contract met Spinnin Records voortijdig ontbond.

De bezwaren die Spinnin Records en MusicAllstar Management destijds aantekenden, werden gehoord. Het hof stelt dat niet kan worden gezegd dat Garrix bij het aangaan van de overeenkomsten verkeerd is voorgelicht of op het verkeerde been is gezet. Ook van bedrog en misbruik van omstandigheden is volgens het hof geen sprake.

De mogelijkheid om de overeenkomsten onder dezelfde voorwaarden met twee jaar te verlengen, werd door het hof voor de dj 'op grond van het auteurscontractenrecht onredelijk bezwarend' genoemd. De overeenkomsten zijn daarom sinds 30 juli 2015 beëindigd. De dj moet nog wel managementvergoeding betalen. Zowel Spinnin Records als MusicAllstar Management is volgens het hof niet tekortgeschoten in de verplichtingen tegenover de dj.

Beide partijen blij met uitspraak van gerechtshof

Garrix reageert opgelucht op de uitspraak. "Ik ben blij dat we een uitspraak hebben gekregen en dat het hof heeft bevestigd dat alle rechten op mijn muziek aan mij toekomen en geoordeeld heeft dat de contracten op juli 2015 zijn geëindigd en de verlenging tot 2017 niet rechtsgeldig was. Voor de rest zijn we de uitspraak nog aan het bestuderen", aldus de dj.

Eelko van Kooten, oprichter van Spinnin Records, is tevreden met de uitspraak. "Ik ben blij met het oordeel van het gerechtshof dat wij destijds geldige afspraken met Martijn hebben gemaakt die door hem gerespecteerd hadden moeten worden. Deze uitspraak bevestigt dat de beschuldiging van bedrog of misleiding onterecht was."

Omdat beide partijen in gelijke mate hebben gewonnen en verloren, dragen ze zelf de gemaakte kosten.