Danny Vera is de hoogste binnenkomer ooit in de NPO Radio Top 2000. De Nederlandse zanger behaalde met zijn nummer Roller Coaster de vierde plek.

De eerste en tweede positie worden net als voorafgaande jaren ingenomen door respectievelijk Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van de Eagles. Plek drie is voor Billy Joels Piano Man, en plek vijf is voor Stairway to Heaven van Led Zeppelin.

"Roller Coaster kruipt onder je huid", aldus NPO Radio 2-dj Stefan Stasse, die voor de achttiende keer deel uitmaakt van het Top 2000-team. "Roller Coaster is voor altijd. Dit bewijst dat muziek verbindt. Mooi dat Nederlandse muziek zo succesvol kan zijn."

De hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000 was tot nu toe het nummer Someone Like You van Adele, dat in 2011 op positie zes binnenkwam. Van de Nederlandse artiesten had Marco Borsato tot nu toe de hoogste nieuwe notering: hij kwam in 2006 met Rood binnen op plek zeventien.

Boerenactie krijgt Normaal in de top tien

Ook nieuw in de top tien is De Boer dat is de Keerl van Normaal, dat op de negende plek is geëindigd. Boerenorganistatie Team Agro NL voerde dit jaar actie om het nummer in de Top 2000 te krijgen. Volgens Team Agro NL is het nummer "een ode aan de boer". Het is de hoogste notering ooit voor de Achterhoekse band. Normaal haalde eerder plek 82 met het nummer Oerend Hard.

Avond van Boudewijn de Groot staat op de zesde plek, dit jaar de hoogste notering voor een Nederlandstalig nummer. Plek zeven is net als vorig jaar voor Black van Pearl Jam, plek acht wordt ingenomen door Fix You van Coldplay en de tiende plek is voor Wish You Were Here van Pink Floyd.