Rapper Ja Rule wordt niet langer vervolgd in de civiele zaak die gedupeerden van het mislukte Fyre Festival tegen hem en anderen hadden aangespannen. Volgens de rechter kunnen de eisers niet aantonen dat ze hun festivalkaarten hebben gekocht door promotie die de rapper heeft gemaakt voor het festival, meldt The Guardian dinsdag.

"Deze uitspraak is niets minder dan totale gerechtigheid voor de heer Atkins", reageert de advocaat van de rapper op de uitspraak. Ja Rule, wiens echte naam Jeffrey Atkins is, heeft zelf nog niet in het openbaar uitspraken gedaan over zijn ontslag van rechtsvervolging.

Ja Rule maakte op sociale media reclame voor Fyre. De eisers vroegen in een gezamenlijk aangespannen rechtszaak een bedrag van 100 miljoen dollar (ongeveer 90 miljoen euro) als schadevergoeding voor het in 2017 mislukte festival.

Nu de rapper niet langer wordt vervolgd gaat de zaak zelf wel door. Ondernemer Billy McFarland, die in oktober 2018 vanwege fraude rondom het festival een gevangenisstraf kreeg van zes jaar, dient zich nog wel te verantwoorden.

De organisatie van Fyre Festival beloofde een luxe weekend op de Bahamas in 2017, met optredens van onder anderen Major Lazer. De ruim vijfduizend mensen die een kaartje hadden gekocht, kregen echter koude broodjes kaas voorgeschoteld en moesten slapen op vochtige matrassen.

Ja Rule en McFarland, die in de organisatie van het festival zaten, werden in februari door een rechter veroordeeld tot het terugbetalen van het geld dat ze voor het opzetten van Fyre Festival hadden geleend. In juli werd de rapper vrijgesproken van het plegen van fraude rondom het festival.

Promotievideo mislukte Fyre Festival
102
Promotievideo mislukte Fyre Festival