Liam Gallagher zal zondag tijdens de MTV EMA 2019 de allereerste Rock Icon-award ooit in ontvangst nemen, zo maakt de muziekzender woensdag bekend.

De 47-jarige Gallagher werd vooral bekend als leadzanger van de Britse band Oasis. Hij had in de jaren negentig grote successen met de band die hij met onder anderen zijn broer Noel vormde. Vooral Wonderwall en Don't Look Back in Anger werden grote hits. De band werd in 2009 opgeheven.

Gallagher zelf was de inspiratiebron voor deze award, aldus Bruce Gilmer, uitvoerend producent van de muziekzender: "Het valt niet te betwisten dat Liam Gallagher een van 's werelds succesvolste, invloedrijkste en kleurrijkste rockartiesten van onze tijd is. De grote muzikale geschiedenis die we hebben met Liam, zowel met zijn voormalige band Oasis als als soloartiest, heeft ons geïnspireerd om de allereerste Rock Icon-award in het leven te roepen."

Samen met zijn oud-bandleden zal hij tijdens de uitreiking een lied uit de Oasis-tijd ten gehore brengen. Ook zal hij een nummer spelen van zijn meest recente soloalbum Why Me? Why Not.

Of zijn broer bij het optreden aanwezig zal zijn, is niet zeker. De twee zijn al jaren gebrouilleerd. Wel liet Gallagher onlangs in een interview weten open te staan voor een verzoening.