Dirigent Jaap van Zweden wordt bekroond met de Concertgebouw Prijs van 2020. De onderscheiding zal op 7 mei worden uitgereikt, zo maakt de directie van Het Concertgebouw bekend.

De prijs wordt uitgereikt aan musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistiek profiel van de Amsterdamse concertzaal.

Eerdere winnaars waren onder anderen dirigent Bernard Haitink, violiste Janine Jansen en cellist Yo-Yo Ma. Een dag na de onderscheiding start het Mahler Festival 2020, waarbij Van Zweden een prominente rol heeft.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Van Zweden met het Hong Kong Philharmonic Orchestara een Gramophone Award had gewonnen, als beste orkest van 2019. Die prijs wordt bepaald door het gelijknamige Britse muziektijdschrift en publieksstemmen.

Van Zweden (58) was tussen 1979 en 1995 concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent. Sindsdien heeft hij opgetreden met uiteenlopende internationale orkesten. Sinds het seizoen 2018/2019 is hij chef-dirigent bij het New York Philharmonic.