Pharrell Williams zegt dat één van zijn grootste hits, Blurred Lines, hem een grote les leerde over seksisme. De zanger schaamt zich voor de teksten van oude nummers en het perspectief dat hij had toen hij deze schreef, zegt Williams in een interview met GQ.

De producer en zanger kijkt nu naar eigen zeggen met een veel helderdere blik naar het nummer vergeleken met zes jaar geleden, toen hij het nummer uitbracht. Blurred Lines heeft teksten die sommige mensen als vrouwonvriendelijk beschouwen en in het ergste geval in verband brengen met wat verkrachters zouden zeggen.

"Toen ik werd geboren was het een andere tijd, waarin anders naar dingen gekeken werd dan tegenwoordig", zegt Williams tegen GQ. "Advertenties die vrouwen als object neerzetten. De inhoud van nummers. Enkele oude nummers van mij zou ik nu nooit meer schrijven of zingen. Ik schaam mij nu voor sommige nummers, maar er ging veel tijd overheen voor ik dat besefte."

'Amerika heeft een chauvinistische cultuur'

De ophef na Blurred Lines veranderde Williams' perspectief compleet."Eerst snapte ik het niet. Oudere, witte vrouwen reageerden wanneer dat nummer werd gedraaid namelijk enthousiast", aldus de zanger. "Ik werd daar praktisch verlegen van. Dus toen de teksten een probleem werden, dacht ik: Waar gaat dit over? Er zijn vrouwen die het nummer heel leuk vinden. Vrouwen zingen heel vaak dingen als 'Ik weet dat je het wil', dus wat is hier nou weer verkeerd aan?"

"Toen snapte ik dat mannen die diezelfde taal gebruiken misbruik maken van vrouwen. Het maakt dan niet uit dat ik dat niet doe of hoe ik over dingen denk. Het maakt alleen uit hoe het vrouwen beïnvloedt. Ik kon mij verplaatsen in wat er eigenlijk werd gezegd in de teksten en hoe iemand zich daarbij zou voelen. Dat dat niet de meerderheid is, is niet belangrijk. Het maakte mij ook uit wat zij voelen. En ik realiseerde mij dat we in een chauvinistische cultuur leven in ons land. Ik besefte eerst niet hoe erg mijn nummers hieraan bijdroegen."