Rob de Nijs (76), die onlangs met het publiek deelde dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson, wil na zijn reeds geplande tournee een afscheidstour gaan maken. Die zal over ongeveer een jaar plaatsvinden, vertelt de zanger dinsdag in gesprek met De Telegraaf.

"Daar staan binnenkort de eerste afspraken voor", vertelt De Nijs. "Over pakweg een jaar moet dat gaan plaatsvinden. Ik maak eerst de geplande tournee af, die duurt tot volgend jaar zomer en dan volgt daarna nog de afscheidstour."

"Hoelang die wordt, hoe groot opgezet, dat hangt allemaal nog een beetje af van hoe de ziekte zich ontwikkelt", gaat De Nijs verder.

"Ik heb goede medicijnen gekregen, ik heb echt het idee dat die zullen aanslaan en de boel wat zullen afremmen. Ik zal er alles aan doen om me helemaal te geven en er nog één laatste ronde langs alle grote theaters helemaal te zijn voor het publiek."

Zanger is bezig met nieuw album

De Malle Babbe-zanger vindt dat zijn stem nu op zijn mooist is, wat hij wil bezegelen met nieuwe muziek. "Dat is op zich best een beetje wrang natuurlijk, maar het stimuleert me in het idee om vooral te blíjven zingen. Dat zal op den duur misschien niet meer live zijn, maar een nieuw album maken en misschien zelfs nog wel meer dan één, dat wil ik zeker."

De ideeën en het materiaal liggen er al, vertelt De Nijs. "De studio in, dat kan zolang mijn stem goed blijft en die zal onder parkinson niet veel te lijden krijgen hoor, dat staat er los van."

In september maakte De Nijs bekend te stoppen met optreden, omdat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. De maand ervoor was de zanger tijdens een optreden van het podium gevallen. Een jaar eerder was hij ook gevallen. Toen liep hij botbreuken op.