Karel Gott is op tachtigjarige leeftijd overleden. De Tsjechische schlagerzanger, die onder meer de intromuziek van de oorspronkelijke tekenfilm Maja de Bij zong, overleed aan de gevolgen van acute leukemie.

Volgens Tsjechische media overleed Gott in het bijzijn van zijn familie in een ziekenhuis in Praag.

Miloš Zeman, de president van het land, noemt de dood van Gott een ontzettend verdrietig moment voor de gehele natie: "Hij gaf alles wat hij had. Dat is extreem vermoeiend, maar daardoor word je een echte artiest. Hij gaf zijn leven voor hele generaties, voor ons allen."

Gott zingt als Tsjech voor Oostenrijk tijdens Songfestival

Gott werd in 1967 niet alleen een van de eerste internationale zangers die een eigen, langlopende concertreeks in Las Vegas kreeg, maar verdedigde als Tsjech ook de eer van Oostenrijk tijdens het Eurovisie Songfestival van 1968. Hij eindigde het liedjesfestijn als dertiende met het Duitstalige nummer Tausend Fenster, dat door Udo Jürgens was geschreven.

De zanger zou zich ook tijdens het verdere verloop van zijn carrière op het Duitse taalgebied concentreren. Zo mocht hij ook het intronummer van de Duits-Japanse tekenfilm Die Biene Maja (Maja de Bij), die tussen 1975 en 1980 werd gemaakt, zingen.

Officiële gegevens zijn er niet, maar geschat wordt dat Gott in totaal meer dan 30 miljoen platen heeft verkocht. Gott laat zijn 43-jarige vrouw en vier kinderen uit zijn laatste huwelijk en eerdere relaties achter.