André Rieu heeft pas één keer in China opgetreden. Volgens de dirigent ligt dat aan de strenge eisen van de Chinese regering, waar hij niet zomaar aan wil voldoen. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant.

"China is nog lastig, daar moeten we alles doen zoals de regering wil, daar heb ik geen zin in, maar ik schijn er erg populair te zijn." Om welke restricties of eisen het precies gaat, zegt Rieu in het vraaggesprek niet.

Ook bezocht Rieu pas dit jaar de Colombiaanse hoofdstad Bogota met zijn orkest, terwijl hij al sinds 1987 leiding geeft aan het beroemde Johan Strauss Orchestra. Volgens de Maastrichtenaar waren er in het verleden geen geschikte zalen beschikbaar. "Ik heb een arena nodig waar tien-, vijftienduizend mensen in passen, anders lijd ik verlies."

Rieu is al decennialang populair en zijn concerten zijn over de hele wereld uitverkocht. Die populariteit vermoeit hem niet, tenzij zijn fans te veel beslag op hem leggen.

"In het begin van mijn carrière was ik in Frankrijk. Een jong jongetje stond op een plein viool te spelen met een rokje aan. Ik zie door alles heen dat zijn vader en moeder hem dat laten doen. Zij zeiden tegen mij: 'Hij is doodziek, hij heeft nog twee maanden te leven, je moet nu echt met hem spelen.' 'Dat ga ik niet doen', zei ik. Ik geloofde er geen reet van. Hij leeft nu nog. Dit soort dingen komt heel vaak voor."

'Krijg geen buikpijn meer van kritiek'

Rieu's keuze voor bekende composities tijdens zijn klassieke concerten vielen niet altijd in de smaak bij de recensenten van de grote kranten, maar de zeventigjarige violist kan kritiek nu makkelijker naast zich neerleggen.

"Als iemand in het begin van mijn carrière schreef dat ik niet goed speelde, raakte me dat, omdat ik vind dat ik wel goed speel. Maar sinds ik zie dat mijn succes oprecht is en collega's zeggen dat ze veel respect voor me hebben, krijg ik geen buikpijn meer van de kritiek."