Zangeres Merol vindt dat liefdesliedjes vaak niet realistisch zijn en relaties erin te veel worden geromantiseerd. De zangeres, bekend van de hit Lekker Met De Meiden, schreef haar nieuwe single Dan Maar Jij dan ook als tegengeluid en "antiliefdeslied", vertelt ze in gesprek met NU.nl.

Dan Maar Jij, de eerste single van een in oktober te verschijnen EP, gaat over een avondje uit waarna je met iemand naar huis gaat die eigenlijk niet aan je standaarden voldoet, omdat je ook niet alleen wil slapen. "Je bent hooguit een zeven, maar met een zeven kan ik best leven", zingt ze in een zwoele elektropopproductie.

Het nummer is overigens niet autobiografisch. "Ik heb zelf nog nooit een onenightstand gehad, maar ik schreef het vooral als tegenhanger van al die romantische liefdesliedjes. Je kunt het ook best naar je zin hebben met iemand die niet helemaal perfect is", aldus de zangeres.

Toch heeft Merel Baldé, zoals Merol echt heet, zelf ook een liefdesliedje geschreven voor haar nieuwe EP. "Het komt recht uit mijn hart", zegt ze, maar ze benadrukt tegelijkertijd dat het geen standaard liefdesballade is. "Ik wil niet in algemeenheden vervallen over de zon en de maan en licht en duisternis. Dat soort lege termen betekenen niets voor mij. Ik wil op situaties kunnen inzoomen en specifiek zijn. Vaak zijn persoonlijke dingen voor mij juist heel herkenbaar en daardoor universeel."

'Ik baal ervan als ik word afgeschilderd als provocerend'

Merol, die in 2018 groots doorbrak en haast een cultstatus bereikte met haar lied Lekker Met De Meiden, schuwt het niet om uitgesproken te zijn in haar teksten. Toch is de ophef dat een lied als Hou Je Bek En Bef Me teweegbrengt, niet haar doel.

"Ik kan er weleens van balen als mijn muziek wordt afgeschilderd als choquerend of provocerend. Als je het liedje luistert en goed op de tekst let, dan hoor je dat er over elk woord is nagedacht."

De zangeres had soms dan ook het gevoel dat ze niet goed begrepen werd. "In het begin willen mensen je vooral kunnen plaatsen en dan kan het zijn dat ze niet snappen wat je probeert te doen. Nu begrijpt men beter wat ik doe, denk ik."

Toch let Merol erop dat ze niet als een parodie overkomt. "Ik ben voor de EP ook aan de slag gegaan met een wat serieuzere sound. Het mag zeker wel grappig zijn, maar het moeten niet van die Klokhuis-liedjes worden. Ik blijf graag maatschappijkritisch schrijven, maar ook qua muziek wil ik een stap vooruit zetten. Ik heb daar nu wel een goede balans in gevonden."

Merol is zich bewust van voorbeeldfunctie

De zangeres wil met haar teksten met een knipoog ook serieuze onderwerpen aansnijden. Zo schreef ze Geen Reet over de kritiek die ze kreeg op haar lichaam. "Veel jonge meiden zijn op zoek naar een voorbeeld, naar iemand van wie ze fan kunnen zijn. Daarom vind ik het ook belangrijk om aandacht te besteden aan body positivity. Ik hoop dan dat die meiden anders gaan nadenken over schoonheid."

Merol, die haar carrière begon op het toneel en onder meer in de musical Soldaat van Oranje speelde, heeft het acteren voorlopig niet nodig om haar creatieve ei kwijt te kunnen. "Ik kan al mijn creativiteit kwijt in muziek en alles eromheen. Ik maak mijn eigen merchandise en artworks. Als je acteert moet je doen wat iemand anders zegt en daarin word ik minder uitgedaagd." Toch houdt ze ook die deur open. "Als er iets leuks voorbij komt, zeg ik natuurlijk geen nee."

Merol gaat in het najaar op clubtour door Nederland en België. Op 29 december sluit ze de concertreeks af in de grote zaal van Paradiso.

Beluister Dan Maar Jij van Merol
175
Beluister Dan Maar Jij van Merol