Willeke Alberti vindt het een voorrecht dat zij op 74-jarige leeftijd nog steeds kan en mag zingen. Dat vertelt ze vrijdag in gesprek met Het Parool (€).

"Ik stond een paar weken geleden in Carré, tijdens Wende's Kaleidoscoop. Ik keek om me heen en zag rappers, jazzmuzikanten, klassieke musici en wat al niet meer. Dat is een voorrecht, hoor. Dat niemand zegt: het is zo wel mooi geweest, mevrouw. Integendeel. Ik werd omringd door liefde en respect. Door mensen die zijn zoals ze willen zijn."

De zangeres geniet ervan dat de nieuwe generatie artiesten ­elkaar het succes gunt. "Dat is zo mooi in de muziek. Dat ­iedereen dwars door elkaar heen leeft. Niemand vraagt waar je vandaan komt of hoe je stemt", aldus Alberti.

De zangeres viert op 5 en 6 oktober haar 75e verjaardag met twee concerten in de AFAS Live. "Het is de kers op de taart. Dat ik in mijn geboortestad ­Amsterdam twee keer voor zo'n grote zaal een muzikale reis ga maken door al die jaren. Van de liedjes met mijn ­vader tot Telkens weer en Samen zijn."

Nog steeds een meisje uit de Jordaan

Alberti, die alweer enige tijd in het Gooi woont, beschouwt zichzelf nog steeds als een meisje uit de Jordaan. "De Westertoren blijft mijn kompas. Ik kijk naar de wereld met de ogen van die tijd. Onbevangen en nieuwsgierig", zegt de zangeres.

Volgens Alberti heeft haar vader Willy Alberti een grote invloed gehad op haar kijk op de de wereld. "Mijn vader heeft mij in die tijd in de Jordaan en later in Zuid altijd alle muziek laten horen. Dat heeft mij, denk ik, ontvankelijk gemaakt voor werelden die ik niet ken. Ik geniet van het levenslied, maar net zo goed van Kleine Viezerik, Typhoon en Ali B."