Robert Hunter, de liedjesschrijver van rockband Grateful Dead, is maandag op 78-jarige leeftijd overleden, meldt onder meer The Wrap. Hunter werkte verder met onder anderen Bob Dylan, Bruce Hornsby en Elvis Costello.

De familie van Hunter liet dinsdag in een verklaring weten dat de songwriter "vredig is heengegaan in zijn bed, omgeven door liefde". "Zijn vrouw Maureen hield daarbij zijn hand vast", aldus de familie. Over de doodsoorzaak werden geen mededelingen gedaan.

Hunter schreef veel nummers van Grateful Dead samen met Jerry Garcia, die 24 jaar geleden al overleed. De twee waren verantwoordelijk voor diverse hits zoals Touch of Grey (1987), Casey Jones, Dark Star, Uncle John's Band en Truckin' . Met Bob Weir werkte Hunter samen voor Sugar Magnolia, Phil Lesh schreef mee aan Box of Rain.

Zelf bracht Hunter ook een aantal soloalbums uit. In 2013 ontving hij een Lifetime Achievement Award van de Americana Music Association.

De rockband Grateful Dead, die vaak met de hoogtijdagen van de flowerpower en hippie-idealen vereenzelvigd wordt, bestond van 1965 tot 1995. De band was befaamd om de vele uren durende concerten die werden gekenmerkt door lange jamsessies.

Grateful Dead was een van de grootste rockgroepen van de VS en trok soms honderdduizenden mensen naar een concert. Duizenden fanatieke fans, de zogenoemde 'Dead Heads', reisden zo vaak als mogelijk met de groep mee. In Europa heeft de rockband nooit zo'n status gehad.